Tecknad gubbe som läser en bok upp och ner. Läsning kan se ut på många olika sätt. Tips och råd inför Läslov.

Tips och råd för ett lyckat LÄSLOV

Läslov har gått från att vara en vision till att bli verklighet. Och för många barn är det redan en självklarhet. Egentligen är hela idén att det inte finns några gränser för vad som kan ingå – så länge det på ett eller annat sätt handlar om läsning eller berättande. Och då sätter bara fantasin gränserna. Målet är ju att visa att läsning kan vara många saker och att vecka 44 ska vara den roligaste veckan på året.

Förberedelser

Laguppställning

Skapa en grupp med några som verkligen brinner för målet – att göra så att fler unga upptäcker böckernas och berättelsernas värld. Vecka 44 är för många unga en vecka som vilken som helst. Men utan skola. De flesta åker inte på utlandsresor. Det betyder att många elever kanske egentligen är potentiella volontärer. Och det finns inga bättre förebilder än andra unga. Inventera vad din kommun har för lokala talanger. Det kan vara författare, journalister, skådespelare, idrottsstjärnor eller artister. Fundera på hur dessa kan kopplas till berättelser. Många av dem är vana att prata om sitt jobb och kan i bästa fall ge dragkraft till projektet.

Låt dessa ingå i gruppen eller boka upp dem tidigt.

 

När ska man börja planera?

För ett lyckat resultat är det smart att dra igång i god tid, förslagsvis innan sommaren varje år. Ett Läslov behöver inte kosta mycket men med bidrag finns möjlighet att göra det större och mer ambitiöst, kanske t o m en Läslovsfestival.

Sök pengar från Kulturrådets bidrag Läsfrämjande insatser under skollov: http://kulturradet.se/sv/bidrag/litteratur/Lasframjande-insatser-under-skollov/

(två ansökningsperioder: aug/sept och feb/mars. Bidraget finns tom 2020).
Söka får aktörer som vill uppmuntra läsning, exempelvis skol- eller folkbibliotek, fritidshem, idrottsföreningar, kulturinstitutioner och andra inom den regionala kulturverksamheten.

Eller sök från Kulturrådets stöd till läs- och litteraturfrämjande insatser (två ansökningsperioder sept/okt och feb/mars).

http://kulturradet.se/sv/bidrag/litteratur/Lasframjande-insatser/

Kolla också med din kommun eller region om det finns arrangörsstöd eller liknande att söka.

  

Uppfinn inte hjulet

Det bättre att ha få, men väl genomförda aktiviteter än flera och utspridda. Vissa åldrar är svårare att locka än andra. Fundera på vad som är hinder och lockbeten för respektive grupp. På Läslovs hemsida finns många tips som kan fungera som inspiration.

 

Var sker Läslovet bäst?

Biblioteket känns som en naturlig plats. Samtidigt kan det vara smart att söka sig ut. Överträffa förväntningarna genom att hitta okonventionella lokaler eller platser. Det kan vara allt från en simhall till ett café. Läslovstanken är ju att vägen till läsning och berättande kan finnas där man minst anar den. Tänk udda. Men tänk också på att vädret vecka 44 kan trilskas. Det finns inget värre än sura deltagare.

 

Läsa kan vara många saker

Det är naturligt att först och främst tänka på evenemang som är direkt kopplade till böcker, men en av tankarna med Läslov är att alla inte känner sig bekväma med böcker eller bibliotek. Men ord finns i många sammanhang. Och de kan kopplas till musik, bilder, tecknade serier, dataspel, ljud, dans och film.

Så fundera hur läsning kan knytas till annat. Det kan vara ingången.

 

Fånga dagen!

Eller rättare sagt, fånga hela veckan. Dokumentera aktiviteter och arrangemang som görs inför framtida Läslov. En utvärdering är lättare att göra om det finns på pränt, film eller ljud. Och det gör det kanske lättare att få med sig allt från politiker till medier kommande år. En utställning på biblioteket kan vara det lättaste sättet.

 

Lite praktiska tips

Ta tidigt med barn/unga i förberedelserna. Vad vill de göra och se? Varför inte ordna en planeringsgrupp bland barn, t ex i en fritidsgrupp eller en klass. Låt dem vara aktiva som medarrangörer för program.

Workshop i alla dess former är ett bra sätt att få barnen aktiva. Serieworkshop, Harry Potter, journalistiskt arbete, drakar, deckare, musik, animation, film…

Räkna alltid med olika scenarier vad gäller besökarantal. Ta höjd för att det kommer många men bli glad även om det kommer bara några få.

Fika sägs vara populärt men är kanske inte det avgörande. Popcorn kan räcka och ger ingen disk.